Travsport

Det finnes jo naturligvis mange ulike grener innen hestesport og populariteten på de avhenger stort sett på hvor i verden du befinner deg. Her i Norge så er det vel egentlig ikke noe som er mer populært enn travsport, så vidt jeg vet i det minste. Det vises jo også på tv og blant annet så viser

TV 2 det, der kan du jo se alle de største og viktigste løpene i landet. Det har jo blitt spesielt populært på grunn av V75 og hvordan hele tippingen rundt det foregår her i landet. Det er jo en sport som generelt er populær over hele Skandinavia, men spesielt her i Norge og i Sverige. Veddeløp er jo naturligvis populært over hele verden.

I travsport så konkurreres det i to klasser, og om du har erfaring med dette så vet du sannsynligvis hva det er. Det er en for kaldblodshester og en for varmblodshester. Måten travløp foregår på er vel også kjent for de fleste. Man har en hest som løper i trav, med sulky spent på seg hvor kusken sitter. Overraskende nok så ble travsport importert til Norge fra USA. Jeg sier overraskende, fordi i USA så er det andre grener innen hestesport som er mer populære. Men man har begynt veldig tidlig med travløp i Norge, og det første løpet ble gjort i 1832 i Kristiania som de da het. Det er neste 200 års historie som ligger i norsk travsport. Det er jo litt gøy da at vi har en så sterk tradisjon og kultur her i landet for det.

Her i Norge så har man også hatt interesseorganisasjoner for trav i over hundre år, da Det Norske Travselskap ble dannet helt tilbake i 1875, og det har jo vært sentralforbundet for travsporten her i landet siden 1903. På samme måte som NFF er det for fotball i Norge. Til tross for at travsport ikke er det absolutt mest populære i land som USA, Canada, Storbritannia og andre slike land, så har de også der arrangert løp. Men Sverige blir ofte ansett som hovedlandet for travsport, og der er det en profesjonell sport med konkurranser som blir holdt hele året rundt over hele landet. Der jo over 30 baner i i Sverige, og til sammenligning så finnes det bare tre baner for mer tradisjonelt kappløp.

Det som er også gøy med å satse på travsport, altså i den meningen at man spiller penger på det, er at de potensielle gevinstene kan være skyhøye. Og får du alle riktig på et løp så kan du vinne flere millionær. Det var det en som klarte for noen år siden. Det kom jo på nyhetene og NRK hadde artikler om det fordi det er jo helt sinnssykt å vinne 40 millioner på at du gjettet riktig på et hesteløp.

Slike gevinster er jo som sagt mulige, men også samtidig svært vanskelige å få til. Du må jo også vite litt om hva du tipper på, siden styrkene til hestene og kuskene kan være avgjørende for utfallet. Og vet du ikke slike ting så taper du fort om du ikke er helt utrolig heldig da. Det er jo gøy å spille og det er svært mange nordmenn som gjør det. Det har jo nesten blitt en industri i seg selv, så hvorfor ikke prøve en gang selv?